OŠ VLADIMIR NAZOR KOMLETINCI

 

Osnutak škole  u Komletincima  pokrenuo je prvi komletinački župnik, pop glagoljaš, don Luka Sučić, koji je za potrebe škole darovao polovicu zemljišta tadašnje župne potkućnice (danas je na tom mjestu kuća obitelji Topalović, nekadašnja stara škola). Osnutak škole pada na 31. prosinca 1830. godine. Školu je osnovalo pukovnijsko zapovjedništvo u Vinkovcima kao opću nižu pučku učionicu u trajanju od dvije godine s jednim odjelom i jednim učiteljem. Broj učenika i broj odjela se tijekom godina mijenjao. Tijekom godina mijenjale su se i dograđivale školske zgrade, školski se prostor proširivao i dopunjavao ustupanjem časničkih stanova za školu.

 

Prema pukovnijskom iskazu od 12. listopada 1882. ,što su ga potpisali pukovnik i školski nadzornik, školu je pohađalo 129 učenika, među kojima je bilo podjednako muške i ženske djece. Škola je više puta mijenjala lokaciju pa se tako našla i na otkupljenom zemljištu zadruge Mušić. Kako je ta školska zgrada bila neprimjerena za potrebe nastave, 1887. godine bivša krajiška vojarna i skladište (koja se nalazila na mjestu današnjeg dječjeg igrališta) pretvoreni su školu, a deset godina kasnije u neposrednoj blizini škole sazidana  su dva učiteljska stana. Važno je istaknuti da je 10. rujna 1889. škola u Komletincima postala članom Hrvatskog pedagoško-književnog zbora.

 

 Do kraja drugog svjetskog rata škola je radila kao četverorazredna osnovna škola s dva kombinirana odjeljenja. Pedesetih godina 20. stoljeća, znatno je porastao broj učenika u školi zbog naseljavanja stanovništva iz Dalmacije, Bosne i Hercegovine i Like. Tako je vrlo brzo broj učenika porastao na 367, što je bio veliki problem zbog ograničenog prostora pa se 1952. godine počinje graditi nova, današnja školska zgrada, u koju su učenici i učitelji uselili 1958. godine. Od školske godine 1957./1958. škola djeluje kao osmogodišnja škola. Zgrada je u potpunosti završena 1962. godine od kada djeluje pod današnjim nazivom: Osnovna škola  ¨Vladimir Nazor¨, Komletinci.

 

Osnovna škola „Vladimir Nazor“ Komletinci od 2003. godine ima status Međunarodne eko-škole te provodi smjernice odgoja i obrazovanja za okoliš. U sve je školske aktivnosti i programe ugrađen odgoj i obrazovanje za okoliš, a nastojimo ga provoditi i kroz neformalno obrazovanje i informalno učenje. Bili smo sudionici na više projekata u organizaciji Udruge Lijepa Naša, nacionalnog koordinatora Međunarodnih eko-škola za Republiku Hrvatsku:  „Veliki lov na biljke“  (2017.), „Mi jedemo odgovorno“ (2016.) i „Za manje otpada“ (2016.) Samostalno smo provodili nekoliko projekata tematski usmjerenih na održivi razvoj i očuvanje okoliša:  „Izrada katastra bunara u Komletincima“ (2007) u kojem nam je partner bilo Dobrovoljno vatrogasno društvo „Komletinci“, „Stare voćke moga kraja“ (2014.), za taj smo projekt nagrađeni trećom nagradom na natječaju Udruge Bioteka i trgovačkog lanca Emezeta te projekt „Zuje zlaćane pčele“  (2015.) u kojem su nam partneri bile pčelarske udruge Vukovarsko – srijemske županije. Od prvoga smo dana provedbe međunarodne akcije „Zelena čistka – jedan dan za čist okoliš“ (2013.) sudionici te velike volonterske aktivnosti.

 

 

Susret škola Tin Ujević-Vladimir Nazor

Susret škola Tin Ujević-Vladimir Nazor

Leave review
Posljednji učenički online susret u sklopu ovog projekta održao se danas iz...
Read More
Susret škola Gunja-Komletinci

Susret škola Gunja-Komletinci

Leave review
Danas je održan susret učenika Osnovne škole Antun i Stjepan Radić iz Gunje...
Read More
Sinergija aktivnosti dva projekta održivog razvoja financiranih iz projekta Švicarsko hrvatskog programa suradnje

Sinergija aktivnosti dva projekta održivog razvoja financiranih iz projekta Švicarsko hrvatskog programa suradnje

Leave review
Osnovna škola Vladimir Nazor iz Komletinaca partner je na dva projekta fina...
Read More
Uređenje školskog vrta OŠ Vladimir Nazor, Komletinci

Uređenje školskog vrta OŠ Vladimir Nazor, Komletinci

Leave review
Sastavni dio Učeničke zadruge u našoj školi je skupina učenika koja se bavi...
Read More

OŠ "Mladost" Osijek

OŠ "Tin Ujević" Osijek

OŠ Vladimira Becića Osijek

OŠ Dalj, Dalj

OŠ Lug, Lug

OŠ Zmajevac, Zmajevac

OŠ Blage Zadre Vukovar

OŠ Siniše Glavaševića Vukovar

OŠ "Vladimir Nazor" Komletinci

OŠ "Antun i Stjepan Radić" Gunja