OŠ DALJ

 

Osnovna škola Dalj smještena je u središtu Dalja, uz stoljetni zaštićeni park na obali Dunava. Školu pohađaju učenici iz Dalja, Aljmaša, Erduta i Dalj Planine. Područne su škole u Aljmašu i Erdutu i pohađaju ih učenici od 1. do 4. razreda. Učenici predmetne nastave iz Aljmaša, Erduta i Dalj Planine prevoze se posebnom autobusnom linijom u matičnu školu u Dalju i u područne škole. 

Školska zgrada izgrađena je 1969. godine, obnovljena je 2019. te tom obnovom postigla visoku razinu energetske učinkovitosti. 

Knjižnični fond popunjavamo novim naslovima, a u knjižnici postoji pristup internetu za učenike, što omogućava znatno bolji rad. Stalna je zadaća popunjavati lektirni fond. 


U školi se održavaju brojni seminari i edukacije te se provodi brojni projekti. U ovom pregledu navest ćemo samo neke od njih:

- 2002./2003. održan je seminar IRET-projekta za žrtve rata

- 2004./2005. škola je sudionik projekta 'Škole bez nasilja'

- projekt Interaktivnih otvorenih škola - Projektna nastava, čime smo postali dio međunarodnog ogranka IOS-a

- uspjeh naših keramičara dokazuje pohvala u projektu “Hrvatska kulturna baština” 2007.

- grupa mladih arheologa osnovana je u našoj školi 1971./1972.  te  postavljena zbirka arheoloških nalaza u holu škole svjedoči o bogatom životu na ovim prostorima još u prapovijesti

- grupa naprednih povjesničara bilježi rezultate na projektu “Grad kao kulturno dobro”.

 

Tijekom dugogodišnje suradnje s Nansen Dialog Centrom i zajedničkom provedbom kurikuluma Kulturne i duhovne baštine zavičaja ostvareno je poboljšanje komunikacije i razumijevanja među pripadnicima različitih zajednica na ovom području. Učenici od najranije dobi uče poštivati različitost zajednice, uče o skladnom životu s drugim zajednicama - učeći zajedno uče i živjeti skupa na nov i kvalitetan način.

 

Dosadašnja suradnja s Nansen Dijalog Centrom i provedba zajedničkih projekata omogućila je pomnije bavljenje lokalnom baštinom – poviješću i kulturom. Sustavno se radi na promicanju razumijevanja i poštivanja drugih i drugačijih (tolerancija i poštivanje različitosti – dobne, rodne, jezične, vjerske, svjetonazorske, nacionalne, socijalne), radi se na njegovanju, čuvanju i promicanju kulturne  baštine kao dijela nacionalnog i kulturnog identiteta te osvješćivanju vrijednosti kulturne baštine. 

 

Škola je bila uključena u Erasmus+ GEAR projekt koji doprinosi interkulturalnom razumijevanju kroz suradnju škola i organizacija civilnog društva. 

 

Udruga RTL pomaže djeci 2018. godine prepoznala je vrijednost našeg projekta „Ostvari mi san“ te financirala opremanje posebnog odjela didaktičkim materijalima, lektirnom građom lakom za čitanje i prilagođenim udžbenicima. Iste smo godine sudjelujući na HEP-ovom natječaju „Za naše male genijalce“ opremili knjižnicu s četiri nova računala.

Učenici posebnog odjela 2018. i 2019. godine pobijedili su na likovnom natječaju Državne uprave za zaštitu i spašavanje na temu katastrofa i snaga sustava civilne zaštite te osvojili 1., 2. i 3. mjesto. 

      

Medijska skupina naše škole ove je godine svojom videonajavom za knjigu „Tajna ogrlice sedam rubina“ osvojila prvo mjesto na natječaju Ministarstva kulture RH kojim se potiče čitanje. Medijska skupina osvojila je i  prvo mjesto na filmskom natječaju Agencije za elektroničke medije, UNICEF-a i Hrvatskog filmskog saveza organiziranog u programu 3. Dana medijske pismenosti za film „Naš online život, o kojem roditelji trebaju znati“. 

 

Osnovna škola Dalj od ove je školske godine uključena u projekt UZBRDO – učim, zamišljam, biram, rastem, djelujem održivo kroz koji, uz Nansen Dijalog Centar, surađuje s udrugom ISKRA – waldorfska inicijativa i 10 škola s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. 

 

Osnovna škola Dalj u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, kroz projekt „Učimo zajedno“, dugi niz godina osigurava pomoćnike u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju i teškoćama učenja dok kroz projekt „Vrijeme je za školski obrok“ osigurava besplatnu školsku prehranu za sve učenike u riziku od siromaštva.  

 

Projekte Osnovne škole Dalj do sada su podupirali Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Osječko-baranjska županija, Općina Erdut, Hrvatska elektroprivreda, Hrvatska radiotelevizija kroz projekt „Zanemarena baština“, Udruga RTL pomaže djeci, komunalno poduzeće Čvorkovac kroz projekt „Otpadnu vodu preradi, osmijeh planete zaradi“.

 

OŠ "Mladost" Osijek

OŠ "Tin Ujević" Osijek

OŠ Vladimira Becića Osijek

OŠ Dalj, Dalj

OŠ Lug, Lug

OŠ Zmajevac, Zmajevac

OŠ Blage Zadre Vukovar

OŠ Siniše Glavaševića Vukovar

OŠ "Vladimir Nazor" Komletinci

OŠ "Antun i Stjepan Radić" Gunja